2020-06-05 08:30:50• hírek • Bede Emőke

Vetés községben már megkezdték a parlagfű irtását

Képünk illusztráció. Forrás: MTI / Rosta Tibor
Képünk illusztráció. Forrás: MTI / Rosta Tibor

Az allergiások életét megkeserítő pollenek közül kiemelkedik a parlagfű virágpora, mely többnyire augusztus közepétől indul el „hódító útjára”, de a növény elleni védekezés első hullámának napokon, heteken belül el kellene indulnia.

Annál is inkább, mivel a parlagfű rendkívül szapora, kifejezetten kisigényű növény, így mindenhol képes megtelepedni és virágozni. Ennek okán irtását jó minél hamarabb megkezdeni. A kaszálás csak ideig-óráig hatékony, a növény gyökerestől való kihúzása már sokkal jobb megoldás, de szóba jöhet a vegyszeres irtás is. A tuti módszer a szakértők szerint azonban az, ha a parlagfű által érintett területeket a tulajdonos ismét befüvesíti, gondozott vegetációt alakít ki rajta, hiszen mint ahogy neve is utal rá, a növény főként a parlagon hagyott, elhanyagolt területeken érzi jól magát. Ide tartoznak a lebontott vagy összedőlt épületek után maradt üres területek, az utak melletti árokpartok.


Vetés Polgármesteri Hivatala pénteken kezdett neki a községben az irtásnak, különös tekintettel a mezőgazdasági utak mentén, a temetőkben és más közterületeken található „gócpontokra.”


„Felhívjuk a lakosság figyelmét hogy, a 62/2018-as, a parlagfű kiirtásáról szóló törvény értelmében, minden telektulajdonos köteles a saját területén elvégezni ezeket a munkálatokat. A rendelkezések be nem tartása esetében a büntetések 750-től 5.000 lejig terjednek a fizikai személyek, és 5.000-től 20.000 lejig a jogi személyek esetében!” - figyelmeztet a hivatal Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: